poniedziałek, 24 lutego 2020

Kucharz na widelcu. Poznaj specyfikę pracy w zawodzie kucharza. Czy warto?

Zdobądź przyszłościowy zawód, dzięki naszemu kierunkowi Kucharz. Jako absolwent będziesz pracować w gastronomii, która jako branża rozwija się bardzo prężnie, a sam zawód kucharza zyskuje prestiż i uznanie. Przed tymi specjalistami otwierają się naprawdę ciekawe perspektywy, a szansa na dobre zarobki - szczególnie na stanowisku szefa kuchni - jest bardzo wysoka. Dowiedz się, jak zostać kucharzem, ile zarabia kucharz i gdzie szukać pracy! 👀
 
Zawód kucharza “od kuchni” - umiejętności i praca
Na pytanie co robi kucharz, nie jeden odpowie krótko: gotuje!👌 My jednak uważamy, że zawód ten jest o niebo bardziej złożony, wymaga wielu kwalifikacji, umiejętności oraz ogromnego talentu. Tak naprawdę dobry kucharz to połączenie niemal kilku postaci - artysty, rzemieślnika, menadżera.
 
Dlaczego artysty?
Kucharz przygotowuje różnego rodzaju dania, które muszą być nie tylko smaczne, ale i pięknie podane. Dzisiaj to podstawa, a jednokrotnie dania wybitnych kucharzy to wprost dzieła sztuki.
 
Dlaczego rzemieślnika?
Szereg praktycznych umiejętności, doświadczenie, technika i ogrom wiedzy - to wszystko wpływa, że kucharz jest prawdziwym mistrzem w swym fachu, a potrawy przyrządza z rzemieślniczą dokładnością.
 
Dlaczego menadżera?
Kucharze na wyższych stanowiskach, a przede wszystkim szefowie kuchni zajmują się także organizacją pracy zespołu i kuchni. Zarządzają zasobami ludzkimi, dysponują zadaniami, wyznaczają priorytety, decydują o produktach zamawianych przez restaurację. Umiejętności organizacyjne, przywódcze i komunikacyjne to podstawa na tym stanowisku.
 
Jak wygląda nauka zawodu w naszej szkole policealnej?
Kierunek Kucharz to jeden z naszych kierunków gastronomicznych. Kierunek trwa 2 lata. Nauka odbywa się w ramach Kwalifikacyjnych Kursów Zawodowych. Uwaga, do końca lutego 2020 roku przyjmujemy zapisy na ten semestr! Oznacza to, że już od marca możesz rozpocząć naukę!💥

Program nauczania obejmuje między innymi przedmioty: technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, podstawy żywienia, przechowywanie żywności, pracownia sporządzania potraw, wyposażenie techniczne w branży gastronomicznej i inne.
 
Słuchacze nie mają obowiązku odbycia praktyk zawodowych. Absolwent uzyska zaświadczenie o posiadaniu kwalifikacji HGT. 02. PRZYGOTOWANIE I WYDAWANIE DAŃ. Słuchacz może uzupełnić swoje kwalifikacje o HGT.12 oraz wykształcenie średnie (jeśli nie ma) i w ten sposób uzyskać tytuł Technika żywienia i usług gastronomicznych.
 
Uzyskaj dofinansowanie na naukę kierunku i obniż swoje czesne aż do 90 zł! W celu przyznania dofinansowania zapisz się na drugi kierunek bezpłatny. Sprawdź szczegóły tutaj

Praca i zarobki - pomoc kuchenna, kucharz, szef kuchni
Mediana wynagrodzeń w zawodzie kucharza to 3200 zł brutto - według wynagrodzenia.pl, natomiast według pracuj.pl to już 4300 zł brutto. Dla porównania, zarobki pomocy kuchennej mieszczą się średnio w przedziale 2660 zł - 3100 zł brutto. A jak sytuacja wygląda w przypadku Szefa Kuchni? Czy może liczyć na wyższe zarobki? Jak można wyczytać ze statystyk, szef kuchni zarabia średnio 7500 zł brutto.
 

Wyliczenia udowadniają więc, że warto piąć się po szczeblach kariery nie tylko w trosce o rozwój osobisty, autorytet, umiejętności, ale i o wynagrodzenie.
 
Kwalifikacje i wymagane kompetencje w zawodzie kucharza
Trzeba zacząć od tego, że kucharz musi mieć po prostu wyczucie smaku. To pozwoli mu właściwie dobierać, łączyć smaki i przyrządzać potrawy tak, jak nikt inny. Bardzo często dana restauracja słynie z tego, że ma świetnego kucharza i to on jest filarem całego przedsiębiorstwa. Kucharz powinien posiadać także odpowiednie przygotowanie teoretyczne, to znaczy mieć wiedzę na temat produktów, rodzajów kuchni, sposobów przygotowywania, przechowywania i podawania posiłków. Oprócz tego - doświadczenie. Z odpowiednią szkołą nauczysz się wszystkiego - zapraszamy do nas. Ponadto, w zawodzie kucharza równie ważne są zdolności organizacyjne i komunikacyjne. Musi on potrafić zorganizować pracę swoją lub zespołu i skutecznie przekazywać sobie informacje. Praca na kuchni to zwykle praca w grupie.
 
Zapisz się do końca lutego i zacznij w marcu
W związku z przedłużoną rekrutacją na ten semestr, masz jeszcze szansę dołączyć do naszej szkoły na kierunek Kucharz. Zapisz się do końca lutego, a naukę rozpoczniesz już w marcu (albo i wcześniej, jeśli zapiszesz się od razu). Możesz zarezerwować sobie miejsce poprzez formularz online albo przyjść do naszego sekretariatu. Pod tym adresem zobaczysz jakie dokumenty są wymagane do zapisu i jak wygląda procedura rekrutacji. 

Interesują Cię inne kierunki gastronomiczne?
Nie ma problemu! Zobacz nasze pozostałe kierunki i kursy. Część z nich jest bezpłatna, a pozostałe dofinansowane.